Certificatul energetic – O introducere

Certificat de performanta energetica

Certificatul de performanta energetica a fost introdus in normele legislative romanesti incepand cu anul 2005, ca urmare a prevederilor prevazute de Legea 372/2005. In legea mentionata, in Art 3, p. 3, acest document se defineste ca fiind „document tehnic care are caracter informativ si care atesta performanta energetica a unei cladiri”.

Intr-o perioada mai recenta, legislativul a considerat necesar sa aduca modificari si completari la Legea 372/2005 si astfel a fost promulgata Legea 159/2013 ale carei prevederi includ, intre altele:

  • obligativitatea prezentarii acestui act la vanzarea si la inchirierea locuintei de catre investitor, proprietar sau administrator – Art. 131;
  • dar si nulitatea relativa, in cazul in care contractele de vanzare-cumparare se incheie fara prezentarea acestui act – in conformitate cu prevederile Codului Civil.

Este important de apreciat ca, in cazul in care se doreste inchirierea sau vanzarea unui apartament a carei constructie este datata inainte de anul 2007, intocmirea unui certificat energetic ieftin este posibila, insa nu implica auditarea energetica pentru intreaga cladire. Pe de alta parte, in cazul apartamentelor construite ulterior anului 2007, documentul se va primi in acelasi timp cu efectuarea receptiei lucrarilor. Certificat de performanta energetica

Obtinea unui certificat energetic

Auditorii energetici sunt singurele persoane avizate sa elibereze acest tip de documente pentru cladiri, iar pentru intocmirea acestora este necesar sa se obtina informatii despre apartament/bloc si sa se inspecteze starea instalatiilor tehnice. Toate informatiile al caror caracter este general sunt oferite de catre proprietarul apartamentului si de catre administratorul blocului respectiv. Certificatul energetic contine doua anexe, iar intr-una dintre acestea vor fi trecute toate informatiile obtinute de la proprietar si administrator si, ulterior efectuarii calculelor si stabilirii clasei de performanta energetica, va fi predata solicitantului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *