Riscul reputatiei
Intotdeauna a existat riscul ca un client nefericit, esecul produsului, presa negativa sau un anumit proces sa aiba un impact negativ asupra reputatiei marcii unei companii. Cu toate acestea, retelele de socializare au amplificat viteza si scopul riscului reputatiei. Doar un tweet negativ sau o recenzie gresita va poate reduce numarul de clienti si poate provoca scaderea veniturilor.
Pentru a va pregati pentru acest risc, utilizati strategiile de gestionare a reputatiei pentru a monitoriza in mod regulat ceea ce spun altii despre companie online si offline. Fiti gata sa raspundeti la aceste comentarii si sa ajutati la solutionarea imediata a oricaror probleme. Puneti calitatea in prim-plan pentru a evita procesele si esecurile produselor care pot afecta, de asemenea, reputatia companiei dumneavoastra.
Risc operational
Acest risc comercial se poate intampla la nivel intern, extern sau poate implica o combinatie de factori. S-ar putea intampla ceva in mod neasteptat care va determina pierderea continuitatii activitatii.
Acest eveniment neasteptat ar putea fi un dezastru natural sau un incendiu care sa va deterioreze sau sa va distruga afacerea fizica. Sau poate implica o intrerupere a serverului cauzata de probleme tehnice, persoane sau intreruperi de curent. Multe riscuri operationale sunt, de asemenea, legate de oameni. Un angajat ar putea face greseli care costa timp si bani.
Indiferent daca este vorba despre un esec al unui proces sau al unui om, aceste riscuri operationale va pot afecta negativ afacerea in termeni de bani, timp si reputatie. Plaforma evaluator-risc-securitate-fizica.net va sfatuieste sa abordati fiecare dintre aceste potentiale riscuri operationale prin instruire si un plan de continuitate a afacerii. Ambele tactici implica o modalitate de a va gandi la ce ar putea merge prost si de a stabili un sistem de rezerva sau masuri proactive pentru a va asigura ca operatiunile nu sunt afectate.
De exemplu, mai multe companii utilizeaza stocarea in cloud pentru a proteja datele companiei si se bazeaza pe membrii echipei la distanta pentru a mentine operatiunile. Automatizarea mai multor procese ajuta, de asemenea, la reducerea esecurilor din partea oamenilor.
Risc de concurenta (sau confort)
Desi o companie poate fi constienta ca exista intotdeauna o anumita concurenta in industria lor, este usor sa pierdeti din vedere ceea ce ofera companiile care pot atrage clientii dumneavoastra.
In acest caz, riscul de afaceri implica un lider de companie care devine atat de confortabil cu succesul si status quo-ul incat nu cauta modalitati de pivotare sau de imbunatatiri continue. Cresterea concurentei combinata cu lipsa de dorinta a schimbarii poate duce la pierderea clientilor.
Managementul riscurilor pentru intreprinderi inseamna ca o companie trebuie sa isi reevalueze continuu performanta, sa isi perfectioneze strategia si sa mentina relatii puternice si interactive cu publicul si cu clientii sai. In plus, este important sa urmariti concurenta cercetand in mod regulat modul in care utilizeaza mijloacele online si retelele de socializare.
Accepta, dar planifica
Desi nu veti putea niciodata elimina complet riscul de afaceri, planificarea proactiva a acestuia va poate ajuta. Constientizarea este esentiala pentru a va ajuta sa economisiti bani si timp, protejand in acelasi timp increderea, reputatia si baza de clienti pe care ati lucrat atat de mult sa o obtineti.
Excelent articolul, multumesc pentru informatie!