Ce contine certificatul de performanta energetica, si in ce cazuri se poate elibera?

Spread the love

In cadrul multor tipuri de cladiri sau unitati de cladiri trebuie sa se elibereze un certificat de performanta energetica, documentul tehnic care are in vedere cat de eficienta este, asa cum ii spune si numele, performanta energetica. In conformitate cu legea 372/2005, acest certificat trebuie sa se elibereze pentru urmatoarele situatii:

  • in cazul in care respectivele cladiri se afla pe proprietatea sau in administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care ofera servicii publice;
  • in cazul respectivelor cladiri a caror suprafata utila, care depaseste 250 mp, este ocupata de o autoritate publica, vizitata deseori de public;
  • in cazul cladirilor mentionate in art. 7 alin. (1): birouri, blocuri de locuinte, hoteluri si restaurante, rezidential (colectiv sau individual), cladiri de invatamant, cladiri pentru desfasurarea activitatilor de comert, cladiri pentru desfasurarea activitatilor sportive, spitale, dar si in cazul unitati, care se vand, se construiesc si se inchiriaza.

Cum se elibereaza certificatul de performanta energetica si cat este valabil?

Procesul de elaborare a certificatului de performanta energetica este unul simplu, constand doar in solicitarea facuta de proprietarul, investitorul sau administratorul respectivei cladiri sau unitatii de cladiri catre un profesionist autorizat sa il elibereze (auditor energetic). Documentul are o perioada de valabilitate de 10 ani din momentul in care a fost eliberat de catre auditorul energetic, informeaza platforma Aepmr.ro.

Data inceperii disponibilitatii este inscrisa chiar in certificat. Insa, cladirile si unitatile de cladiri care trec prin renovari majore, avand si un certificat valabil, fac exceptie de la aceasta regula, pentru ca va fi generat un consum energetic diferit dupa ce lucrarile vor fi finalizate. Certificatul de performanta energetica este elaborat si eliberat in functie de reglementarile in vigoare.

Nici cladirile si unitatile de cladiri prevazute la art. 8 nu sunt obligate din punct de vedere legal sa elaboreze acest certificat. In cazul acestor cladiri se regasesc urmatoarele: cladiri independente care au o suprafata totala mai mica de 50 mp, monumentele si cladirile protejate legal, cladiri care fac parte din aria religioasa, cladirile rezidentiale care au fost folosite mai putin de 4 luni pe an, cladirile provizorii care se folosesc maximum 2 ani, dar si unitatile acestora.

Ce este obligatoriu sa cuprinda certificatul de performanta energetica?

Certificatul de performanta energetica vizeaza cuprinderea datelor importante cu privire la consumul energiei primare, dar si finale, aici fiind inclusa si energia provenita din surse regenerabile. Aceste date sunt valorile calculate care sa redea consumul de energie, in functie de metodologia in vigoare. Un certificat energetic Bacau inregistreaza si datele in legatura cu emisiile de dioxid de carbon, pentru ca, in functie de acestea, solicitantul va avea posibilitata de a verifica performanta energetica a cladirii sau a unitatii de cladiri, dar si de a compara cu alte situatii.

Certificatul mai contine si metode cu ajutorul carora se poate reduce, dar si economisi consumul de energie dintr-o cladire sau unitate de cladire. Pe langa aceste informatii, documentul mai ofera posibilitatea solicitantilor de a obtine mai multe lamuriri cu privire la: o posibila finantare, modalitatea de a utiliza sfaturile de reducere si economisire a consumului de energie, stimulente din punct de vedere financiar, rentabilitatea sugestiilor. Inainte de a fi pus in functiune, Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei trebuie sa emita un ordin prin intermediul caruia sa se aprobe structura, dar si continutul documentului de performanta energetica.

Daca respectivele cladiri trec prin procesul de vanzare sau de inchiriere, este necesar, din punct de vedere legal, ca proprietarul, administratorul sau investitorul sa puna la dispozitia chiriasului sau cumparatorului o copie a certificatului de performanta energetica, inainte de incheierea contractului.

Author: Editoru'

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *