Certificat energetic sector 6 – Doar o cheltuiala inutila?

Spread the love

Necesar la vanzari si inchirieri

Incepand cu luna august a anului 2013, este obligatoriu pentru orice proprietar sa aibe un document cunoscut numele de certificat energetic sector 6, – atunci cand se ia in calcul scoaterea la vanzare, darea in chirie sau intabularea. Absenta acestui act duce la anularea contractelor de vanzare-cumparare, inchiriere samd. Rolul principal al documentului este de a-l anunta pe viitorul detinator sau chirias ce consumuri asociate cu energia poate anticipa – aceasta se poate deduce prin prisma eficientei energetice infatisate in act.

Cine realizeaza actul?

Documentul finalizat trebuie sa aibe parafa unui speciualist in domeniul de audit energetic – cunoscut sub numele de auditor energetic – atestat de Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei publice. O lista cu astfel de profesionisti cu autorizatia vizata la zi poate fi consultata pe Internet pe site-ul Ministerului, sau pe acest website.

La ce tarife ne putem astepta?

Evident, tariful unui certificat energetic sector 6 este influentat de suprafata apartamentului, iar in unele cazuri si de destinatia sa (comerciala vs rezidentiala). Tarifele sunt marcate si de zona specifica din Romania si numarul de auditori care isi desfasoara activitatea in localitate – mai multi prestatori se traduce in concurenta mai mare, si implicit costuri mai mici pentru clienti. De obicei, preturile pleaca de la 130 de lei pentru apartamente cu 1 camera, si se maresc cu suprafata, insa, asa cum am specificat, ele pot diferi destul de mult in functie de orasul in care e situate imobilul.

Ce face auditorul?

Pentru a realiza un certificat energetic sector 6 pentru apartament, vila, hala industriala, sau alt imobil, auditorul energetic trebuie sa colecteze diverse date necesare – sa realizeze cercetarea si socotelile caracteristice evaluand specificul cladirii. Printre cele mai importante astfel de caracteristici este gradul de izolare termica fata de sol si fata de exteriorul imobilului. Aceasta deorece caldura din interior se poate pierdefoarte usor prin partile slab izolate.

Ce acte trebuie sa pregateasca clientul?

Ca sa poata realiza un certificat energetic sector 6, auditorul va avea trebuinta de extrasul de CF sau actul de detinere si releveul cladirii. De asemenea, specialistul trebuie sa viziteze locuinta, si va cere informatii legate de tehnicile de incalzire a imobilului, conductele de apa incalzita, contorizarea energiei termice, si de asemenea informatii despre zidurile de la exterior, a geamurilor, acoperisului, etc..

Author: Editoru'

Leave a Reply

Your email address will not be published.